JMCProduction

Suprafaţa afectată de secetă a ajuns, marţi, la 500.695 hectare în 37 de judeţe, de la 469.165 hectare, raportate luni, a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Principalele culturi afectate sunt cele de grâu, porumb, floarea soarelui, orz,orzoaică, ovăz, secară, rapiță, soia, mazăre și plante furajere. Printre judeţele care au raportat până în prezent suprafeţe afectate de secetă se numără și Ialomița, Constanța și Călărași.

Direcţia pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Ialomiţa a informat că peste 1.500 de hectare cultivate cu porumb, grâu şi rapiţă au fost distruse de căldura excesivă. Producătorii agricoli reclamă pagube mari şi dau ca sigură creşterea preţurilor la unele cereale din toamnă.

Suprefectul județului Călărași,Virgiliu Diaconu, a declarat că până în prezent, comisia de la Ministerul Agriculturii care inventariază terenurile afectate de secetă a raportat 2400 de hectare (ha) de porumb afectate de secetă, 800 de ha de grâu și 300 de ha de rapiță, afectate în proporție de 30 și 100% care pot fi verificate. Aceasta nu este suma totală, până la jumătatea lunii octombrie o să avem imaginea întregului dezastru provocat de seceta pedologică în care ne aflăm, se pare că cea mai mare din ultimii 50 de ani.” –a mai spus oficialul din Prefectura Călărași.

De atfel, pagube s-au înregistrat în Bărăgan la majoritatea culturilor: grâu, orz, rapiţă, mazăre, porumb, floarea-soarelui, pepeni, usturoi, vinete, pomi fructiferi.

Potrivit reprezentantului Direcţiei Agricole Constanţa, Titi Pârvu, de la începutul lunii iunie, nu a plouat deloc pe cele mai mari suprafeţe din Dobrogea, iar acum se văd consecinţele. În primul semestru al anului 26 de unităţi administrativ teritoriale au solicitat Direcţiei Agricole să facă demersurile pentru ca zonele lor să fie declarate calamitate din cauza secetei.  Comisia de evaluare a pagubelor secetei, din cadrul Direcţiei Agricole a analizat 17 solicitări, care totalizează 19.000 de hectare cultivate cu floarea soarelui, porumb şi lucernă. Iar concluziile sunt dramatice: două treimi din judeţ a fost afectat în această vară de secetă, excepţie făcând zone din sud-est: Mangalia, Albeşti, Limanu şi din nord-vest, Hârşova.

Totuși agricultorii nu s-au îngrămădit să irige, deoarece consideră că prețurile de la ANIF sunt foarte mari. Alin Romeo Trifan, şeful Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, spune că din totalul de 110.000 ha care ar putea avea acces la irigaţii, s-au udat numai 2.800.

În funcţie de zona unde se realizează irigarea, costul a 1.000 mc de apă este între 250 şi 500 de lei, dar un hectar de teren irigat însemnă o producţie cu cel puţin 30% mai mare decât în absenţa apei.

GMC Media Top si Bottom Page