AVSMEDIA PRO

Anunțul a fost făcut de Consiliul Județean Ialomița care este și instituția ce s-a ocupat de implementarea proiectului și atragerea fondurilor necesare pentru conservarea patrimoniului cultural.

În decursul a 6 ani și jumătate, proiectul cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională a avut o valoare de peste 3 milioane de lei, din care fonduri europene nerambursabile – 1 milion 700 de mii de lei, fonduri de la bugetul național, de asemenea nerambursabile – 265 de mii de lei și 1 milion 60 de mii de lei din bugetul județului Ialomița.

JMCProduction

Biserica de lemn „Sf.Nicolae” din Slobozia reprezintă un monument istoric semnificativ prin valoare istorică, autenticitate şi arhitectură pentru patrimoniul naţional cultural, fiind înscris în Lista monumentelor istorice.

Aceasta a fost ctitorită de boierul Răducan Târcă, familia sa şi moşnenii  din sat în anul 1737, în satul Poiana de Jos şi face parte din fondul de bază al aşezărilor rurale româneşti stabile. Lespedea de piatră din pridvorul bisericii, datând de la 1737, este cea mai veche inscripţie funerară de pe teritoriul actualului judeţ Ialomiţa.

Biserica de lemn „Sf.Nicolae” este parte a  fenomenului „bisericilor călătoare”, potrivit căruia lemnul era era cioplit cu barda şi securea în localităţi cu păduri de foioase, în acest caz în zona Vâlcea și era transportat în căruțe trase de boi până la locul pentru înălțarea lăcașului de cult. Destinul a făcut ca Biserica de lemn „Sf.Nicolae” să-şi continuie periplul şi după 250 de ani, deoarece, fiind scoasă din cult în jurul anului 1900 şi aproape abandonată din cauza inundaţiilor în anii ’50, biserica a fost desfăcută şi mutată din satul Poiana de Jos şi reclădită pe un pinten de deal din Poiana de Sus în anul 1979, pentru ca, în anul 2000, ea să fie strămutată la Slobozia şi resfinţită la 17 decembrie 2000.

Valoarea artistică a bisericii este dată de icoanele cu o vechime de peste 200 de ani şi pictura interioară.

GMC Media Top si Bottom Page