Având în vedere că în ultima perioadă au fost înregistrate multe incendii de vegetație uscată ca urmare a acțiunilor de igienizare desfășuare primăvara, Primăria Fetești desfășoară o campanie de conștientizare și informare în rândul populației. Conform ultimelor informații transmise de ISU Ialomița, peste 1500 de hectare de vegetație uscată au ars numai duminică, 27 martie. În perioada 26-27 martie au izbucnit 13 incendii de vegetație din care 9 petrecute duminică. Din cauza focurilor aprinse pentru igienizările de primăvară, sâmbătă au ars și o magazie de lemne, dar și 1500 de baloți de lucernă.

O campanie a Primăriei Fetești, în colaborare cu Radio Orion privind informarea despre măsurile de apărare împotriva incendiilor în peroada igienizărilor de primăvară.

În scopul evitării producerii incendiilor cauzate de arderea vegetaţiei uscate, miriştilor, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, cât și a evitării producerii de pagube financiare, materiale sau umane, Compartimentul P.S.I. din cadrul Primăriei Fetești informează următoarele:

 

  • Focurile NU se aprind când e vânt!
  • La lăsarea nopții, focurile se sting cu apă și se acoperă cu pământ!
  • NU trebuie să lăsați la îndemâna copiilor mijloace de aprindere a focului!
  • Orice foc aprins trebuie supravegheat!
  • Focurile de aprind la distanțe mari față de construcții, culturi agricole, păduri, autovehicule sau materiale inflamabile!
  • Depozitarea furajelor, paielor, gunoaielor și a materialelor inflamabile se face departe de case, bucătării, cuptoare, magazii, adăposturi pentru animale!
  • Vegetația uscată se strânge în grămezi suficient de mari cât focul să poată fi controlat!
  • Zona de siguranță a drumurilor naționale și județene se curăță obligatoriu de vegetație uscată de către proprietarii terenurilor!

 

De asemenea, dacă ne aflăm în mers cu mașina, pe drumurile publice și observăm fum dens pe marginea lor, NU trebuie să intrăm în zona de risc și trebuie să anunțăm incendiul la 112. Mai mult, se recomandă închiderea geamurilor și comutarea climei pe recirculare pe timpul traversării zonei cu fum.  Dacă ne aflăm în staționare, se recomandă parăsirea imediată a zonei cu fum dens, îndepărtarea imediată a autovehicului față de zona de incendiu și semnalizarea celorlalți participanți la trafic asupra evenimentului.

 

Legal, primarul și Comitetul Local pentru Situații de Urgență vor verifica respectarea legii privind arderea miriștilor și vor sancționa persoanele care se fac vinovate de încălcarea următoarelor legi: Legea nr. 365/2006 privind protecția mediului, Ordinul M.A.I. nr. 163/2007 privind măsurile luate pe timpul utilizării focului deschis, Ordinul comun al M.A.I și M.A.D.R. 605/579 din 2008 și Ordinul M.A.D.R., nr. 352/2015 privind normele de ecocondiționalitate în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri în România.

 

Cetățenii trebuie să știe că dacă nu au aviz de lucrul cu focul și nu iau măsuri pentru împiedicarea propagării focului, de asemenea dacă amenajează locul de utilizare a focului la distanțe care favorizează propagarea lui la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți pot fi amendați cu sume cuprinse între 1000 lei și 2500 lei.

 

 

Anunt – informare PSI igienizari de primavara

Sursa Foto: ISU Ialomița

GMC Media Top si Bottom Page