Este culesul viilor, atenție la dioxidul de carbon acumulat în beciurile sau spaţiile închise unde mustul este pus la fermentat!
În faţa butoaielor pline cu must pe cale să se transforme în vin, oamenii nu prevăd pericolul care îi pândeşte!
În lipsa oxigenului din aceste spaţii închise (beciuri, magazii sau alte încăperi), dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie se transformă în monoxid de carbon, gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie şi constituie o otravă puternică.
În funcţie de durata de expunere şi concentraţia de monoxid de carbon din aer, simptomele intoxicaţiei cu acest gaz pot fi de la dureri de cap, ameţeli şi somnolenţă la convulsii, comă şi chiar deces.
De cele mai multe ori, victime devin şi persoanele care încearcă să îi salveze.
Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon, ISU Ialomița face următoarele recomandări:
Georgiana Popescu, purtătorul de cuvânt al ISU Ialomița.