Până în data de 17 iulie recenzorii merg din ușă în ușă pentru a colecta datele de persoanele care nu s-au autorecenzat online sau nu au completat corect chestionarul. Conform informării făcută de Primăria Fetești, 31 de recenzori sunt zilnic pe teren. Regulamentul prevede ca în cazul în care nu găsesc pe nimeni acasă, aceștia să lase date de contact pentru ca persoanele în cauză să poată stabili o dată viitoare pentru recenzare.
Potrivit legii, persoanele care refuză să se recenzeze riscă amenzi cuprinse între 1000 și 3000 de lei.
Totodată, Direcția Județeană de Statistică Ialomița informează că la nivelul județului au fost constituite 272 sectoare în cele 66 de localități. Până săptămâna trecută, în cadrul ultimei etape a Recensământului au fost recenzate 184.581 de persoane reprezentând 74,9% din populația rezidentă la data de 1 decembrie 2021, estimată de INS.
La nivelul județului Ialomița, comuna Adâncata a încheiat procesul de recenzare înainte de termenul final.
Conform datelor transmise de DJS Ialomița, în cadrul etapei de autorecenzare online și autorecenzare asistată, au fost completate 123.785 de chestionare. Cele mai multe cu ajutorul centrelor organizate de primării și doar 31,4% dintre ialomițeni s-au autorecenzat singuri online. Din totatul chestionarelor completate online fie prin autorecenzare fie prin autorecenzare asistată, în Ialomița, 47,8% au fost în urban și 52,2% au fost în rural.
RPL2021 este primul recensământ din România organizat integral în format digital. Întregul proces al colectării datelor se desfășoară cu asigurarea confidențialității și protecției depline a informațiilor.
România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989.