Un focar de Pestă Porcină Africană a fost descoperit la Cegani. 11 porci dintr-o exploatație a unui cetățean, dintre care scroafa era bolnavă. Din informațiile transmise de către reprezentanții DSVSA Ialomița, Cegani era în zona de supraveghere după ce la Făcăeni, fusese deja descoperit un focar cu câteva zile înainte.
În total, în județ, sunt 4 localități afectate de focare active: Vlădeni, Făcăeni, Cegani și Mihail Kogălniceanu. 57 de focare și 300 și ceva de porci, transmite Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița.
Prin urmare, Fetești intră în zona de supraveghere, iar asta înseamnă că:
- toate exploatațiile cu porci din municipiu vor fi vizitate de medici veterinari oficiali în termen de cel mult 15 zile.
- Se vor efectua examene clinice și se vor preleva probe pentru examene de laborator, dacă este cazul.
- Totodată, circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private sunt interzise, cu excepția aprobării de către DSVSA Ialomița. Tranzitul de porci pe cale rutieră sau feroviară este permis fără descărcare sau oprire.
- De asemenea, se impune controlul igienei. Astfel, toți cei care intră sau ies din exploatații din zona de supraveghere trebuie să respecte măsurile adecvate de igienă, inclusiv folosirea dezinfectantului de picior, cu soluție slabă de sodă caustică, în concentrație de 3%.
- Conform regulamentului, orice porc mort sau bolnav trebuie declarat imediat către DSVSA Ialomița.
- Mai mult, se vor face controale în trafic pentru a descuraja comerțul ilicit cu carne de porc și produse derivate.
Măsurile rămân în vigoare cel puțin până la trecerea a 30 de zile și după examinarea tuturor porcilor din exploatații.
Pesta porcină africană nu se transmite la om , însă impactul economic și social poate fi semnificativ. Rămâneți informați și să respectați aceste măsuri esențiale pentru a preveni răspândirea pestei porcine în zona Fetești.